Zuurkool uit de Römertopf
Slowcooken in de Römertopf is gezond en heerlijk!. En leuk om te doen. De aardewerken schaal week je een uurtje in koud water, alle ingrediënten erin, in de oven en na een uur of 2 is het klaar. Het vocht blijft in de schaal en ‘braadstoomt’ het gaar. Het resultaat: een gerecht zonder teveel vet en super veel smaak. Deze zuurkoolschotel wordt beslist een favoriet!
Voor 4 personen:
400 gr. verse zuurkool
1 grote sjalot, gesnipperd
150 ml witte wijn
100 ml water
Gedroogde tijm en koriander
5 peperkorrels en 1 laurierblaadje
3 jeneverbessen geplet
1 teen knoflook fijngehakt
50 gr. Pancetta of ontbijtspek in blokjes
50 gr Rozijnen geweld
1 stuk zuurkoolspek
Week de römertopf ca. een uur in koud water.
Bak in een aparte pan de pancetta in boter lichtbruin, voeg ui en knoflook toe en schep de zuurkool erdoor. Voeg de wijn, alle kruiden en rozijnen toe, schep door/ Leg op de bodem van de Römertopf een stuk zuurkoolspek en voeg hier het zuurkoolmengsel aan toe. Zet ‘m in de oven die je nu verwarmt tot ca 200 graden, gedurende een uur, of nog beter 2 uur. Des te beter. Serveer met aardappelpuree en rookworst bijvoorbeeld.