Zuurkool met zuurkoolspek

Mmm! Zo'n stoof wil je wel op tafel zetten met dit koude weer. 

Voor 4 personen
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
50 gram spekblokjes
400 gram verse zuurkool uit het vat
5 peperkorrels
3 jeneverbessen, geplet
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
50 gram rozijnen
1 Goudrenet, geschild, in blokjes
150 ml witte wijn
100 ml water
1 stuk zuurkoolspek, genoeg voor 4 personen 

Bak de ui, knoflook en spekblokjes in een grote pan tot licht gekleurd. Schep de zuurkool erdoor en laat deze ook even meebakken. Voeg de peperkorrels, jeneverbessen, het laurierblaadje, tijm, rozijnen, appelblokjes, wijn en water toe en schep door elkaar. Leg het stuk zuurkoolspek in het midden van de pan en bedek met wat van de zuurkool. Doe de deksel op de pan en laat het geheel op zacht vuur 1 uur garen. De zuurkool moet zacht en bruin worden. Serveer met aardappelpuree en rookworst.

Thomas Daalder