Zuppa Inglese

Dit is ons favoriete dessert om een Kerstdiner mee af te sluiten. Het bevat alles wat je wil: cake, vruchten, room, drank én meringue. Een echt Italiaanse traktatie! 

Voor 8 personen
Suikersiroop (zie hieronder)
1 hele boerencake (gekocht of zelfgemaakt), in plakken van 1 cm dik
100 ml Marasquin of aardbeienlikeur 
250 gram verse aardbeien, in plakjes
3 eiwitten
150 gram kristalsuiker

Banketbakkersroom
3 eidooiers
125 gram kristalsuiker
85 gram bloem
750 ml melk 
1 vanillepeul, de zaadjes eruit geschraapt

Maak de suikersiroop door 200 gram kristalsuiker met 200 ml water in een pannetje te verwarmen totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur hoger en laat de siroop 1 minuut stevig koken. Laat afkoelen.

Maak de banketbakkersroom door de eidooiers, suiker en bloem in een kom te kloppen tot een romig mengsel. Doe de melk samen met de vanillezaadjes in een pannetje en breng net tegen het kookpunt aan. Voeg al kloppend aan het romige ei-mengsel toe. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm op zacht vuur totdat het mengsel dik is. Blijf constant roeren. De banketbakkersroom is klaar als je op de achterkant van een houten lepel een streep door het mengsel kan maken met je vinger. Giet over in een kom en dek af met plastic folie. Laat afkoelen. 

Verwarm de oven voor op 180C boven- en onderwarmte.

Bedek de bodem van een mooie schaal (die ook de oven in kan) met wat banketbakkersroom. Meng 2/3 van de likeur door de suikersiroop en haal de plakken cake erdoorheen. Leg de helft van de plakken cake in de ovenschaal. Verdeel wat banketbakkersroom erover. Meng de aardbeien met de overgebleven 1/3 van de likeur. Schik deze op de laag banketbakkersroom in de ovenschaal. Leg de laatste plakken cake erop en dek af met banketbakkersroom. 

Klop de eiwitten stijf met de suiker. Spuit de meringue op de taart (gebruik hiervoor een spuitzak met spuitmondje). Bestrooi met een eetlepel kristalsuiker. Bak 20 minuten in de oven en laat hem tot lauwwarm afkoelen voordat je hem serveert.

Thomas Daalder