Zondagse kip
Een heerlijke goudbruin gebakken kip uit de oven. Daar kan je echt naar uitkijken, al helemaal op zo'n regenachtige dag als vandaag. Maar vaak wordt de kip toch wat droog en mist 'ie smaak. Het geheim zit 'm in het vel. Door hem onderhuids te vullen met gekruide boter is het resultaat gegarandeerd een groot succes.
Ingrediënten voor 4 personen
1 scharrelkip van ca. 1,4 kg
400 gram aardappels in blokjes
Ca. 10 sjalotjes
4 stengels bleekselderij in stukken
8 wortels, schoongeschrapt en in de lengte doorgesneden
Platte peterselie en dragon fijngesneden
Zout en peper
Paprikapoeder
1 citroen in 4 parten gesneden
50 gram zachte roomboter
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Prak met een vork de roomboter zacht en roer hier de fijngesneden kruiden doorheen tezamen met wat zout en peper. Doe nu wat boter op je vingers en maak vanaf de nek van de kip ruimte tussen de huid en het vlees. Duw hier nu de gekruide boter in. Zowel op de rug als de buik als de poten. Smeer de kip nu in z’n geheel in met wat olijfolie en kruid nog wat met zout, peper en paprikapoeder.
Vul de holte van de kip met de overgebleven kruiden en de citroenpartjes en een klontje boter. Leg de groente op de bodem van een ruime braadslede en leg de kip hier bovenop. Braad de kip in ca. 1 uur mooi goudbruin. Eventueel keer je ‘m nog een keer.