Vlaams stoofvlees

Niets zo heerlijk als zo’n supermalse stoof met bier en kruidkoek. Dat zijn nou echt de smaken waar je behoefte aan hebt in deze maanden. Om ‘m echt zo lekker te krijgen moet je wel rekening houden met zo’n 4 uur sudderen. Én zorg voor een echt goede ontbijtkoek. Hoe lekkerder de koek, hoe lekkerder de stoof.

Voor 4 personen
500 gram riblappen, in blokjes
2 el boter of olie
1 el bloem
1 ui gesnipperd
2 el tomatenpuree
1 el mosterd
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
330 ml bokbier
200 ml runderbouillon
80 gram lekkere ontbijtkoek, in stukjes

Strooi een dun laagje bloem om het vlees. Verhit de olie in een stoofpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de uien toe en laat een minuut meebakken. Voeg nu tomatenpuree toe en vervolgens de mosterd, laurierblaadjes en de kruidnagels. Schenk nu het bier en de bouillon in de pan. Kruimel de ontbijtkoek erdoor en laat het vlees op laag vuur ongeveer 4 uur pruttelen. Roer af en toe door en voeg indien nodig extra bouillon toe. Als het vlees zacht is en uit elkaar valt, is de stoof klaar. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met grote frieten, mayo en rode kool of spruitjes.

Thomas Daalder