Franse uiensoep

Geen geliflaf en uren in de keuken, maar binnen no-time een heerlijke kom uiensoep met zo'n prachtig bladerdeegdakje op tafel. 

Ingrediënten voor 4 personen
750 gram witte uien in dunne ringen
30 gram roomboter
Schepje suiker
2 takjes tijm
3 knoflooktenen, fijngesneden
Scheut witte wijn
2 liter goede kippenbouillon 
4 velletjes bladerdeeg, ontdooid
1 ei, losgeklopt
200 gr Gruyère kaas, geraspt
Zout en peper 

Fruit de uien in een dikke braadpan in wat boter tezamen met wat zout en suiker. Doe er na een paar minuten de tijm en knoflook bij en laat langzaam stoven tot de uien zacht en mooi bruin worden. Blus af met wat witte wijn en als dit verdampt is voeg je er de hete bouillon aan toe. Laat dit alles zo’n 45 minuten lekker op een laag pitje staan.

Verwarm de oven tot 175C graden boven- en onderwarmte. Verdeel de soep over 4 ovenvaste schaaltjes of kommen (wij hebben de klassieke met leeuwenkopjes). Drapeer over elk kommetje een velletje bladerdeeg en druk de randjes goed aan. Bestrijk met een beetje losgeklopt ei en strooi de kaas erover. Zet de kommen op een bakplaat in de oven totdat de bladerdeegdakjes mooi goudkleurig zijn en de kaas gesmolten is. Haal ze voorzichtig uit de oven en serveer met stokbrood en een glas witte wijn.