Torta di mele
Ofwel, Italiaanse appelcake. Dit is een recept dat je goed in je bak-repertoire kan gebruiken. Appels en cake zijn sowieso een goede combinatie, maar door de toevoeging van yoghurt en olie blijft de cake extra lang smeuïg en smakelijk. En door de appels bovenop ziet hij er ook nog eens bellissimo uit!
Ingrediënten voor 10-12 punten
5 goudreinetten
170 gram boter, op kamertemperatuur
220 gram kristalsuiker
Sap en schil van 1 citroen
1 tl. vanille-extract
Snufje zout
3 eieren
100 ml yoghurt
30 ml olijf- of zonnebloemolie
250 gram bloem
1 el. bakpoeder
Poedersuiker of abrikozenjam
Verwarm de oven voor op 180C boven- en onderwarmte. Vet een bakvorm van 23 cm in met boter en leg een cirkel bakpapier op de bodem.
Schil 3,5 appels en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de rest van de appels (ongeschild zien ze er mooi uit) in dunne wiggen, deze zijn voor bovenop de cake. Besprenkel de appel met het citroensap om te voorkomen dat ze gaan bruinen.
Mix boter met suiker, citroenschil, vanille-extract en zout tot een bleek en luchtig mengsel, zo'n 2-3 minuten. Voeg een voor een de eieren toe en zorg dat elk ei goed opgenomen wordt voordat je de volgende toevoegt. Voeg de yoghurt en olie toe. Spatel de bloem en bakpoeder erdoor. Roer tot slot de stukjes appel erdoor.
Schep het beslag in de bakvorm en decoreer met de plakjes appel. Strooi er wat (riet)suiker overheen en bak 45-50 minuten totdat de cake mooi goudbruin en gerezen is. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem lost. Bestrijk met wat abrikozenjam voor een mooi glanzend laagje of bestrooi met wat poedersuiker. Serveer nog warm met een dot slagroom als dessert, maar in Italië wordt deze cake vaak ook gewoon als ontbijt of als tussendoortje gegeten met een lekkere kop koffie.