Haverkoeken met pure chocolade en hazelnoten
Deze chocolate chip cookies zijn extra decadent en lekker dankzij de haver, chocolade en stukjes hazelnoot. Het recept komt uit het kookboek The Farm Table van Julius Roberts. Wij zijn fan!
Ingrediënten voor 14 koeken
60 gram hazelnoten
150 gram zachte boter
120 gram lichtbruine basterdsuiker
60 gram kristalsuiker
1 ei, losgeklopt
1 tl. vanille-extract
Snufje zout + 1/4 tl. zeezoutvlokken
40 gram havervlokken
180 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram pure chocolade (70% cacao)
Verwarm de oven voor op 180C onder- en bovenwarmte. Verhit de hazelnoten in een koekenpan op middelhoog vuur totdat ze lekker ruiken en een beetje gekleurd zijn. Blijf bij de pan en roer af en toe zodat de noten niet verbranden. Laat ze wat afkoelen voordat je ze grof hakt.
Klop de boter met de suikers in zo'n 2-3 minuten bleek en luchtig. Voeg het losgeklopte ei en het vanille-extract toe en mix. Voeg het zout, de havervlokken en het zelfrijzend bakmeel toe en meng tot een samenhangend deeg. Spatel de chocolade en de hazelnoten erdoor.
Rol balletjes van 50 gram en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Houd voldoende ruimte tussen de balletjes, want ze gaan nog wat uitlopen. Bak de koekjes 13-15 minuten. De tijd hangt af van hoe krokant je de koekjes wil. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen, zo harden ze nog wat uit. Serveer nog warm met een koud glas melk om in te dopen. Fijne zondag!