Super makkelijke focaccia
Het enige wat je nodig hebt om deze heerlijk luchtige focaccia te laten slagen is geduld. Het deeg is in een handomdraai gemaakt, kneden is niet nodig. Als je focaccia over hebt (als!), kan je er de volgende dag lekkere panini van maken met mozzarella, tomaat en pesto. Even onder de grill en smullen!
Ingrediënten voor 1 grote focaccia
590 ml lauwwarm water
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
2 tl honing
625 gram bloem (wij gebruiken altijd de Italiaanse Caputo voor brooddeeg)
1 tl zout
7 el olijfolie
Doe het lauwwarme water in een kom en voeg de gist en honing toe. Roer even met een garde, zodat de gist oplost. Voeg de bloem en het zout toe en roer met een spatel totdat je een los deeg hebt.
Schenk 4 el olijfolie in een grote kom (die gaat straks in de koelkast) en stort het deeg erin. Draai het deeg een keer om zodat het omhuld is met een laagje olie. Dek af (bijvoorbeeld met zo'n handig silicone lid) en plaats in de koelkast. Laat minimaal 8 uur en maximaal 24 uur rijzen.
Als het deeg verdubbeld is en je belletjes aan het oppervlak ziet, is het deeg goed gerezen. Vet een rechthoekige bakvorm in met de overgebleven 2 el olijfolie. Leg het deeg in de bakvorm en laat het nogmaals 1,5 tot 4 uur op een warme plek rijzen totdat het tweemaal zo groot is geworden. Duw lichtjes met je vinger op het deeg om te zien of het klaar is. Het moet langzaam terugveren. Als het snel terugveert, is het deeg nog niet klaar.
Verwarm de oven voor op 230C graden. Vet je vingers in met wat olijfolie en druk in het deeg (alsof je piano speelt) helemaal tot aan de bodem van de bakvorm, zodat er kraters ontstaan. Besprenkel met de resterende olijfolie en bestrooi met zeezout flakes. Bak de focaccia 20-30 minuten totdat hij goudbruin en gaar is.
Optioneel (maar wel heel lekker): smelt 3 el boter in een pannetje. Voeg 2 fijngehakte knoflookteentjes toe en gaar deze even mee. Strijk de knoflookboter over de focaccia en serveer.