Kruidige pompoen-sinaasappelcake met mascarpone glazuur

Groente cakes (wortel, courgette, biet) zijn altijd zo heerlijk smeuïg, dankzij de geraspte groente. Dit is eigenlijk de herfst-versie van de worteltaart. In plaats van geraspte wortel gebruiken we pompoen. Tezamen met de specerijen en het mascarpone-glazuur heb je een heerlijke herfsttaart. Na een lange boswandeling en met een kop thee smaakt deze taart nóg lekkerder.

Ingrediënten voor 8-10 personen
200 gram pompoen, geschild en fijngeraspt
Sap en fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
120 gram boter, op kamertemperatuur
70 ml zonnebloemolie
230 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren
250 gram bloem
3 tl bakpoeder
Snufje zout
1/2 tl kaneel
1/2 tl gemberpoeder

Voor het glazuur
Schil van 1 hele sinaasappel en 3 el sap
250 gram mascarpone
180 gram roomkaas
100 gram poedersuiker

Vet 2 bakvormen van 22cm doorsnede in met boter en leg een cirkel bakpapier op de bodems. Verwarm de oven voor op 180C graden.

Meng de geraspte pompoen met het sap en de schil van de sinaasappel. Zet opzij.

Klop de boter met de olie en suiker tot licht en luchtig. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Meng de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gember erdoor. Schep ten slotte de pompoen met sinaasappel erdoor. Verdeel over de 2 bakvormen en bak 25-30 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat ze 10 minuten staan voordat je ze uit de vormen haalt en volledig laat afkoelen.

Klop alle ingrediënten voor het glazuur samen tot een luchtig geheel. Verdeel de helft over de onderste helft van de cake, plaats de andere cake bovenop en verdeel hier de andere helft van het glazuur op. Versier met grote krullen sinaasappelschil, geroosterde geschaafde amandelen en kaneel. 

Thomas Daalder