Sticky toffee tulband

Een echte show-stopper, zeker als je hem in deze prachtige tulbandvorm maakt. De combinatie is goddelijk: warme cake met dadels en sinaasappels, overgoten met karamelsaus. Serveer met goede kwaliteit vanille-ijs of slagroom en iedereen gaat vol(daan) naar huis. Joyeux Noël!

Cake
300 ml sterke Earl Grey thee, wij hebben hele lekkere
450 gram dadels, ontpit
Snufje kaneel en nootmuskaat
½ tl baksoda
170 gram boter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram donkerbruine basterdsuiker
4 eieren
300 gram zelfrijzend bakmeel
Snuf zout
Rasp van 1 sinaasappel

Karamelsaus
200 gram boter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram donkerbruine basterdsuiker
Scheutje rum
300 ml slagroom, niet ijskoud
Zeezout

Meng de dadels met de kaneel, nootmuskaat en baksoda in een kom en giet hier de thee overheen. Laat 10 minuten trekken.

Klop de boter met de suikers tot een luchtig geheel. Voeg een voor een de eieren toe en klop tussendoor goed. Spatel het zelfrijzend bakmeel, zout en sinaasappelrasp erdoor.

Pureer de dadels en voeg de puree toe aan het beslag. Giet het beslag in de beboterde tulbandvorm (gebruik gesmolten boter om de vorm in te vetten) en bak 60-70 minuten op 180 graden (boven-onder warmte).

Maak ondertussen de karamelsaus: smelt de boter en suiker in een pannetje op het vuur. Voeg de rum en de slagroom toe en laat het 5 minuten koken, totdat je een gouden karamel hebt. Voeg zeezout naar smaak toe.

Laat de cake even afkoelen voordat je hem omkeert op een mooie schaal. Strooi er poedersuiker over, zo komen de dennenboompjes mooi uit. Schenk er wat van de karamelsaus over en serveer nog warm met vanille-ijs of slagroom. Serveer de overgebleven karamelsaus in een kannetje erbij.