Spinazie börek (Ispanaklı Börek)
De Turkse keuken is een van onze favorieten, en echt niet alleen omdat we een Turkse schoonfamilie hebben... Wat zij doen met groenten is zo bijzonder. Aubergine, paprika, aardappel, spinazie; 'gewone' groenten worden verheven tot smaakvolle en volwaardige gerechten. De Turkse chef Özlem Warren heeft er een heel kookboek aan gewijd: Sebze (groente in het Turks). Wij maakten een van de vele börek recepten uit haar boek, de Ispanaklı Börek met spinazie en feta. We voegden ook nog lekkere kruiden toe zoals dille en peterselie. Bijzonder mooi én lekker. Afiyet olsun!
Voor 6 kleine of 1 grote börek
12 vellen filodeeg (bij de Turkse supermarkt heet het ook wel yufka deeg. Kies dan voor de Böreklik İnce Yufka of Baklavalık ve Börek Yufka).
Voor de vulling
2 el olijfolie
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
300 gram spinazie (de wilde variant heeft veel smaak en structuur)
280 gram feta, verkruimeld
Een handje dille, fijngesneden
Een handje peterselieblaadjes, fijngesneden
Zout en peper naar smaak
Voor het bestrijken
60 ml melk
4 tl olijfolie
1 ei, losgeklopt
Zout en peper naar smaak
Was de wilde spinazie goed en snij in grove stukken. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zo'n 10 minuten. Voeg de spinazie toe en bak even mee totdat deze geslonken is. Haal van het vuur en laat de spinazie in een zeef uitlekken. Meng vervolgens de feta, dille, peterselie en zout en peper erdoor.
Verwarm de oven voor op 180C boven- en onderwarmte. Bedek een bakplaat met bakpapier. Meng melk, olijfolie, ei, zout en peper. Zet opzij. Haal het filodeeg uit de verpakking, leg de stapel op een schoon en droog oppervlak en bedek met een vochtige theedoek. Zo voorkom je dat ze uitdrogen.
Haal 2 vellen van de stapel, leg ze op elkaar en bestrijk de bovenste met het melk-eimengsel. Verdeel wat van de vulling over de lange kant van het vel (zie foto hieronder) en rol voorzichtig op tot een slakkenhuis. Leg op de bakplaat, stop het uiteinde van de rol een beetje in om de rol af te sluiten en bestrijk met het melk-eimengsel. Als het deeg hier en daar scheurt, is dat geen probleem. Het eindresultaat wordt toch wel mooi! Ga zo door totdat je 6 kleine böreks hebt (laat wel wat ruimte rond de böreks, want ze gaan nog rijzen). Of bouw de eerste 'slak' uit tot één grote. Vorm dan de gevulde rolletjes verder om de eerste heen.
Bak zo'n 25-30 minuten in de voorverwarmde oven totdat het deeg goudbruin en gerezen is. Laat een beetje afkoelen voordat je hem serveert. Lekker met een van de vele mezze recepten die ook in het kookboek te vinden zijn!