Soep met pistou
De bekende Franse groentensoep die verdacht veel op de Italiaanse minestrone lijkt. Dus veel verse groenten en bonen en de onmisbare afmaker: de pesto. Zelfgemaakt altijd het lekkerst.
Bepaal verder zelf wat je erin doet, dat is dan weer de Hollandse ’touch’.
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak alle vers gesneden ingrediënten een minuut of 4 aan. Begin met de uien en knoflook en eindig met de prei. Voeg nu het water toe en laat ca. 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe vervolgens de witte bonen en kidneybonen erbij en warm dit nog goed door. Maak nu de pistou door de blaadjes van de basilicum fijn te wrijven of te pureren met de knoflook en de olijfolie (in scheutjes). Roer hierna de parmezaanse kaas erdoor en kruid af. Serveer de soep en ‘druppel’ de pistou eroverheen. Eventueel nog wat extra olijfolie en fijngesneden tomaatjes. Lekker met dikke sneden zuurdesem brood of stokbrood.
INGREDIËNTEN:
(voor 6 personen)
250 gr witte bonen
250 gr kidneybonen
250 gr sperziebonen
4 tomaten ontveld en in stukjes
3 kleine courgettes, in stukjes
3 uien in ringen
2 wortelen geschrapt en in blokjes
1 prei in ringetjes
3 tenen knoflook in dunne plakjes
2 el olijfolie
2 liter water
De pistou (= pesto zonder pijboompitten):
2 bos basilicum
60 gr parmezaanse kaas geraspt
2 tenen knoflook
75 ml olijfolie
Zeezout en peper