Snijbonen in tomatensaus

Maak optimaal gebruik van de lekkere snijbonen van dit moment! Door ze langzaam te stoven in veel olijfolie, samen met ui en tomaten, krijg je een verrukkelijk, zoet resultaat. Het geheim zit 'm in de hoeveelheid olijfolie. Dit gerecht heet niet voor niets in het Turks: Zeytinyağlı Taze Fasulye, oftewel snijbonen in olijfolie.

Ingrediënten voor 4 personen
200 ml goede olijfolie
3 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el tomatenpuree
4 grote tomaten, ontveld en fijngehakt
500 gram snijbonen
Zout & peper

Was de snijbonen, verwijder de uiteinden en snijd ze in de lengte doormidden, en vervolgens door vieren. Je wilt stukjes van zo'n 5 cm overhouden.

Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem of hapjespan. Voeg de uien en knoflook toe en bak het geheel zo'n 30 minuten op zacht tot middelhoog vuur. De uien hoeven niet hard te bakken, maar moeten wel zacht worden. Voeg de tomatenpuree pas toe, als de uien niet meer sterk naar ui ruiken en ze glazig en lichtgekleurd zijn.

Voeg de tomatenpuree toe, bak even mee voordat je de gehakte tomaten erbij doet. Doe de snijbonen erbij, voeg 2 glazen water toe zodat de bonen genoeg vocht hebben om te garen. Roer een goede snuf zout erdoor, zet de deksel half op de pan en laat het geheel zachtjes pruttelen. Na 45 minuten of een uur zijn de snijbonen gaar. Als het goed is drijft er dan een laagje olie bovenop de saus, dan weet je dat het klaar is. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer met rijst, yoghurt en Turks brood. Afiyet olsun (eet smakelijk)!

Thomas Daalderbatch4