Shepherd's Pie


Onder dit dakje van romige aardappelpuree gaat een heerlijke saus van lamsgehakt, groenten en doperwtjes schuil. Het lamsgehakt is eventueel te vervangen door half-om-half gehakt, maar dan is het geen 'echte' Shepherd's (herder) Pie meer. De Worcestershire sauce geeft dit gerecht zijn unieke smaak. 

Voor 6 personen
1 kg lamsgehakt (of half-om-half)
3 uien, fijngesneden
3 wortels, geschild, in kleine blokjes
3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
3 laurierblaadjes
5 teentjes knoflook, fijngehakt
Een goede scheut Worcestershire sauce
2 el tomatenpuree
750 ml kippenbouillon
300 gram bevroren doperwtjes

1,2 kg kruimige aardappels
Een flinke lepel boter
150 ml volle melk
1 el Dijon mosterd
Een goede snuf gemalen nootmuskaat

Kruid het gehakt met zout en peper en vorm ze tot gehaktballen (de grootte van een golfbal). Verhit olijfolie in een pan en bak de gehaktballen totdat ze rondom goud-bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Bak nu de groenten (ui, wortel, bleekselderij) op middelhoog vuur, totdat het geheel zacht begint te worden. Voeg dan de laurierblaadjes, Worcestershire sauce, tomatenpuree en knoflook toe en bak nog zo'n 5-10 minuten mee. Voeg de gehaktballen weer toe aan de pan en breek ze met een houten spatel in kleinere stukjes. Schenk de kippenbouillon erbij en laat het geheel zachtjes pruttelen. Zo'n 60 minuten.

Verwarm de oven voor op 180C boven- en onderwarmte.

Maak ondertussen de aardappelpuree. Schil, snijd en kook de aardappelen totdat ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze nog een paar minuten stomen. Smelt de boter in de melk, stamp de aardappels (met een pureeknijper krijg je hele fijne puree) en voeg de hete melk toe. Klop alles goed door elkaar en breng op smaak met mosterd, nootmuskaat, zout en peper.

Roer de erwtjes door de lamsstoof en giet de stoof in een grote ronde ovenschaal. Schep de aardappelpuree erbovenop en trek met een vork door de puree om meer reliëf te krijgen (meer krokante stukjes!). Zet de schaal in de oven en bak totdat de puree goudbruin is.

Thomas Daalderbatch4