Earl Grey Sticky Toffee pudding
Wow! Dit is een van de allerlekkerste desserts die we ooit hebben gemaakt. Dankzij de dadels, Earl grey thee en kaneel krijgt de cake een butterscotch-achtige smaak en tezamen met de karamel en slagroom of ijs is het een goddelijk geheel. En ook nog eens zo makkelijk te maken!
Voor 12 personen
Cake
300 ml Earl grey thee
500 gram dadels, ontpit
250 gram boter
300 gram lichtbruine basterdsuiker
1 el kaneel
Snufje zout
4 eieren
200 gram bloem
2 tl bakpoeder
Karamelsaus
200 gram boter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram donkerbruine basterdsuiker
Scheutje rum
300 ml slagroom, niet ijskoud
Zeezout
Verwarm de oven voor op 180C graden boven- en onderwarmte. Vet een vierkante bakvorm van ±24cm in met boter. Zet een sterke pot thee met de Earl grey. Doe de dadels samen met de thee in een pannetje. Voeg de boter, suiker, kaneel en het zout toe. Breng aan de kook en laat zachtjes zo'n 10 minuten koken. Pureer in een blender of met een staafmixer tot een gladde massa. Laat wat afkoelen, voordat je de eieren, bloem en bakpoeder toevoegt. Bak zo'n 40-50 minuten totdat de cake gerezen is.
Maak de karamelsaus. Smelt de boter en suiker in een pannetje op het vuur. Voeg de rum en de slagroom toe en laat het 5 minuten koken, totdat je een gouden karamel hebt. Voeg zeezout naar smaak toe.
Snijd de cake in vierkanten, schenk de karamelsaus eroverheen en serveer met vanille-ijs of slagroom.
Deze cake is perfect om van te voren te maken, want hij blijft lang goed en wordt niet snel droog. Als je de cake weer wilt opwarmen kan je een stuk samen met wat karamelsaus in de magnetron zetten. Of serveer hem zoals hij is met opgewarmde karamelsaus.