Raapsteeltjes stamppot met een gehaktbal

Raapstelen hebben een pittige, peperige smaak, en zijn nu in het seizoen. Perfect om een lekker voorjaarsstamppotje mee te maken. En zo'n gehaktbal smaakt altijd! Voeg een theelepel sambal toe voor een wat pittiger gehaktbal. 

Voor 4 personen
Voor de gehaktballen (4 grote, of 8 kleine)
500 gram half-om-half gehakt
2 augurkjes, in kleine blokjes
Een handvol blaadjes peterselie, fijngesneden
Paneermeel
Melk
Zout & peper
Optioneel: 1 tl sambal badjak

Voor de stamppot
1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes
3 bosjes raapstelen, gewassen en fijngesneden
Een scheut melk
Zout & peper
200 gram gerookte spekjes

Meng het gehakt met de augurkjes, peterselie, zout, peper en eventueel de sambal. Voeg een handvol paneermeel en een scheut melk toe totdat je er mooie ballen van kan vormen. Verhit wat olie en/of boter in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom bruin. Voeg een klein beetje bouillon toe, doe een deksel op de pan en laat de gehaktballen garen. Bak in een andere pan de spekjes gaar.

Doe de fijngesneden raapstelen in een vergiet. Kook de aardappels en giet het kookvocht af over de raapstelen heen. Maak van de aardappels een puree, voeg de raapstelen toe en meng door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Schep de gerookte spekjes erdoor. Serveer met de gehaktbal en jus. 

Julia Daalderbatch4