Amandeltaart met ricotta en aardbeien

Met deze taart steel je de show met de Pasen, wat een plaatje! Hij ziet er misschien wel indrukwekkend en feestelijk uit, maar is makkelijk te maken, echt! Het beste maak je hem een dag van te voren, dan heeft hij tijd om op te stijven in de koelkast en kan je mooie, strakke punten snijden.

Voor 1 cake van 23 cm (8-10 personen)
Voor de cake
100 gram boter, gesmolten en afgekoeld
3 eieren
150 gram kristalsuiker
170 gram amandelmeel
70 gram bloem
Snufje zout
Schil van 1/2 citroen, fijn geraspt

Voor de vulling
500 gram ricotta
150 gram kristalsuiker
200 ml slagroom 
1 tl vanille-extract of de zaadjes uit 1/2 peul
Schil van 1/2 citroen, fijn geraspt

Voor de aardbeien
± 10 aardbeien (150 gram), gehalveerd, plus extra ter decoratie
Een beetje suiker
Citroensap

Verwarm de oven voor op 170C boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 23cm en bekleed de bodem met bakpapier. 

Klop de eieren en suiker in zo'n 3 minuten tot een bleke en luchtige mousse. Spatel het amandelmeel erdoor, samen met de bloem en het zout. Spatel dan de afgekoelde gesmolten boter en de citroenrasp erdoor. Schenk het beslag in de bakvorm en bak 25-30 minuten tot hij goudbruin en gerezen is. Laat afkoelen.

Klop intussen voor de vulling de ricotta met de suiker glad. Voeg de slagroom toe en klop tot een dikke creme. Spatel de vanille en citroenrasp erdoor. Laat koud worden in de koelkast.

Haal de afgekoelde cake uit de vorm en snijd hem met een lang kartelmes horizontaal doormidden. Leg de onderkant in de (schoongemaakte) vorm. Schik de aardbeien rechtop langs de rand, met de snijkant naar buiten. Schep de vulling in het midden en leg de tweede cake laag erop. Tip! Wikkel een dunne, lange rand bakpapier (wij hebben een hele handige!) om de taart. Doe de rand van de springvorm er weer omheen. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Wij maakten hem een dag van te voren en lieten hem een nachtje in de koelkast staan. 

Maak de springvorm voorzichtig los. Als je het bakpapier hebt gebruikt, kan je deze eraf halen. Als je geen bakpapier hebt gebruikt, glijd met een mes rondom de vorm om de taart los te maken en strijk de zijkanten weer glad met een paletmes als dat nodig is. Bestuif met wat poedersuiker, decoreer met extra aardbeien en wat (eetbare) bloemetjes. Serveer direct of zet hem in de koelkast totdat je hem gaat serveren. Haal de cake niet te lang voor het serveren uit de koelkast, anders heb je kans dat hij gaat uitzakken. 

Dit recept komt uit het kookboek Wilde Vijg & Venkel van Letitia Clark. 

Thomas Daalderbatch4