Pumpkin spice buns
Oktober is dé maand van de pumpkin spice. Wij bakten deze heerlijke pumpkin spice broodjes met het kruidige specerijenmengsel én romige pompoenpuree. Het resultaat is top: zachte, herfstige suikerbroodjes met warme smaken en prachtige kleur. De pompoen in het deeg zorgt voor extra smeuïgheid, terwijl de suikersiroop — hoe overdadig die ook lijkt — de broodjes nog dagenlang lekker zacht en vers houdt.
*Pumkin spice bestaat uit gemalen: kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel, allspice en zwarte peper (wij vinden kardamom ook nog een lekkere toevoeging).
Ingrediënten voor 12 broodjes
Voor het deeg
1/2 cup lauwwarme melk
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
570 gram bloem
110 gram lichtbruine basterdsuiker
1 tl. zout
1 tl. pumpkin spice kruiden
1 ei
220 gram pompoenpuree
4 el. zachte boter
Voor de vulling
75 gram zachte boter
75 gram lichtbruine basterdsuiker
75 gram donkerbruine basterdsuiker
2 tl. pumpkin spice kruiden
Snufje zout
Optioneel: een handje gehakte walnoten
Voor de topping
100 gram kristalsuiker
100 gram water
Handje pompoenpitten
Voor het deeg: doe de lauwwarme melk in een kommetje en strooi de gist erover. Laat 10 minuten staan om te zien of het mengsel schuimig wordt. Zo kan je zien of de gist goed werkt.
Roer in een grote kom (of keukenmachine) bloem, basterdsuiker, zout en pumpkin spice door elkaar. Voeg ei, pompoenpuree en melk toe. Mix op gemiddelde snelheid met de deeghaak tot er een deeg begint te vormen en er nog maar een paar droge stukjes over zijn. Verhoog de snelheid naar middelhoog en voeg de boter toe, één eetlepel per keer, terwijl je blijft mixen tot een glad deeg ontstaat, ongeveer 5 minuten. Klop dan nog zo’n 5 minuten totdat het deeg niet meer aan de wanden van de kom blijft plakken.
Vet een andere kom in met boter, vorm het deeg tot een bal en leg hem in de kom. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek rijzen totdat de deegbal verdubbeld is in formaat. Zo’n 1 tot 1,5 uur.
Voor de vulling: meng boter, suikers, pumpkin spice en snufje zout door elkaar. Als de boter zacht genoeg is, dan kan je dit gewoon met de hand in een kommetje doen.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en bestuif het met wat extra bloem. Rol uit tot een rechthoek van ongeveer 45 x 35 cm. Bestrijk met de vulling en strooi eventueel de gehakte walnoten erover.
Rol het deeg vanaf de lange zijde strak op tot een rol. Snijd in 12 stukken van ongeveer 4 cm breed. Als het deeg te warm of moeilijk te snijden is, zet het ongeveer 15 minuten in de koelkast en snijd dan.
Leg de rolletjes in een ovenschaal of bakvorm waar ze allemaal inpassen met ongeveer 1 cm tussenruimte. Dek af en laat opnieuw rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld, ongeveer 30 minuten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Bak de broodjes tot ze goudbruin zijn, 20 tot 25 minuten. Check of ze gaar zijn door een mesje tussen de broodjes te steken, als deze er droog uitkomt, zijn ze gaar. Laat 5 minuten afkoelen.
Voor de topping: maak de topping door suiker en water aan de kook te brengen en te laten inkoken, totdat je een suikersiroop hebt, zo’n 5 minuten. Haal van het vuur en voeg de pompoenpitten toe. Verdeel dit gelijkmatig met een kwastje over de broodjes. Laat intrekken en volledig afkoelen. Geniet met een kopje koffie of pumpkin spice.