Pasta e ceci met pompoen
De combinatie van pasta en kikkererwten (ceci) is een klassieker uit Italië en een mooi voorbeeld van de cucina povera. Door de pasta rechtstreeks in de bouillon te koken, neemt ze alle smaken van de saus op en wordt het gerecht heerlijk romig. In deze herfstige variant voegen we geroosterde pompoen, salie en rozemarijn toe. Simpel, voedzaam en precies wat je wilt eten op een koude najaarsdag.
Ingrediënten voor 2-3 personen
1/2 Hokkaido pompoen, ca. 500 gram
3 takjes rozemarijn
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 tl chilivlokken
1 el tomatenpuree
1 blik kikkererwten, 400 gram
400 ml groente- of kippenbouillon
150 gram kleine pastasoort
1 el boter
2 takjes salie, blaadjes geplukt
Parmezaanse kaas om te serveren
Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal de zaadjes uit de pompoen, schil de pompoen en snijd in parten. Verdeel over de bakplaat en besprenkel met een goede scheut olijfolie en een snuf zout. Rooster 15 minuten in de oven, draai de stukken dan om en voeg de takjes rozemarijn toe (die hoef je niet fijn te snijden. Ze geven geur en smaak af, maar worden verder niet in het gerecht verwerkt, omdat de naaldjes nogal hard zijn). Rooster nog 15–20 minuten, tot de pompoen zacht is en licht begint te kleuren aan de randen.
Verhit 1 el olijfolie in een grote (hapjes)pan of braadpan op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook en chilivlokken tot ze zacht worden. Bak de tomatenpuree dan zo'n 2 minuten mee. Voeg de helft van de kikkererwten toe samen met 2 el van het vocht uit het blik of de pot, en de helft van de geroosterde pompoen. Prak het geheel grof met een vork of aardappelstamper.
Voeg de rest van de kikkererwten en hete bouillon toe. Laat 5 minuten zachtjes koken, voordat je de pasta erbij doet. Meng alles door en laat het geheel pruttelen totdat de pasta al dente is (kijk voor de kookduur op de verpakking, en proef!).
Smelt ondertussen de boter in een pannetje en laat de salieblaadjes even bakken, zodat ze krokant worden.
Roer de resterende pompoen door de pasta, breng het geheel op smaak met zout en peper. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas en de salieblaadjes.