Pompoencake met clementines

Na een zonovergoten zomer krijg je ook gewoon weer zin in dikke truien, lange wandelingen in het bos en…. deze heerlijk pompoencake. Tezamen met de clementines, dat zijn die kleine oranje mandarijntjes, is het een geweldige combinatie. Olijfolie houdt de cake smeuïg en zorgt voor een diepe smaak. En leuk om te maken ook, zeker als je ‘m bakt in deze prachtige Bundt-bakvorm!

Ingrediënten voor 1 grote tulband

230 gr. pompoen puree
230 ml olijfolie
230 gr. bloem
3 tl. bakpoeder
Fijn geraspte schil van 3 mandarijnen of 1 grote sinaasappel
Een snufje zout
230 gr. suiker
3 eieren
180 gr. pure chocolade, grof gehakt

Glazuur
150 gr. poedersuiker
1,5 el. Versgeperst sinaasappelsap
1,5 el. olijfolie
Sinaasappelschil om te decoreren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220C. Snijd de pompoen doormidden, schep de zaadjes eruit en plaats hem met de opengesneden kant naar beneden op een bakplaat. Rooster tot het helemaal zacht is, ongeveer 30-45 minuten.

Schraap het vruchtvlees uit de schil en pureer in een blender tot een gladde massa. Meet 230 gr. van de puree af (gebruik de rest naar eigen inzicht) en laat afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 170C en vet een grote tulbandvorm goed in met gesmolten boter of gebruik een bakspray.

Zeef de bloem, bakpoeder en zout samen in een kom. Klop in een aparte kom de olie, suiker, pompoenpuree, clementine rasp en eieren door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en klop de natte ingrediënten erdoor tot je een glad beslag hebt. Roer de chocoladestukjes erdoor.

Giet in de bakvorm en bak 1-1,5 uur tot een ingestoken spies er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen voordat je hem stort.

Meng het sinaasappelsap met de poedersuiker tot een glazuur met de consistentie van honing. Klop de olie erdoor en giet het over de afgekoelde cake. Versier met sinaasappelschil of met extra stukjes fijngehakte chocolade.

Serveer de cake in grote stukken en geniet!