Pastei met rundvlees en Guinness

Hoe heerlijk om in deze winterse maand zo’n prachtige goudkleurige pie op tafel te zetten. Een stoer gerecht met bier en rundvlees met een dakje van knisperend en wat zoetig bladerdeeg. Als je een restje bladerdeeg overhoudt kun je er leuke vormpjes van maken voor bovenop. Serveer met spruitjes of doperwtjes en aardappelpuree.

Ingrediënten
2 el maïzena met zout en peper
750 gram runderriblappen in stukken
50 gram roomboter
1 ui, gesnipperd
3 stengels bleekselderij in stukjes
2 wortels in blokjes
250 gram champignons
500 ml Guinness
400 ml runderbouillon (zelfgemaakt of van de Kleinste Soepfabriek)
1 tl tijm en 1 tl rozemarijn fijngesneden
1 laurierblad
1,5 el worcestersaus
1 ei losgeklopt
Scheutje melk
1 rol kant en klaar bladerdeeg

Bereiding

Paneer het vlees met de gekruide maïzena en bak dit in gedeelten in een goede stoofpan aan tot het een bruin korstje heeft. Schep uit de pan en bak nu de ui en bleekselderij tot ze zacht worden. Voeg de wortel toe en roer een scheut Guinness in de pan en roer eventuele aanbaksels los. Doe het vlees terug in de pan.

Giet nu de bouillon en de rest van het bier erdoorheen tezamen met alle kruiden. Doe de deksel op de pan en laat ca. 1,5 uur op een laag vuur sudderen. Doe dan de deksel eraf en laat nog 1,5 uur stoven zodat de saus indikt. Het vlees moet heel zacht zijn.

Bak de paddenstoelen apart en voeg deze nu aan de saus toe. Breng goed op smaak met de Worcestersaus en zout en peper. Laat afkoelen in een ovenschaal. Rol de bladerdeegplak uit en drapeer op de ovenschaal, waarbij je de kanten goed aandrukt. Maak hiervoor de zijkanten een beetje nat met een kwastje.

Bestrijk met het ei/melk-mengsel en kerf in het midden een kruisje, zodat de hitte tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak nu 30-40 minuten in de oven op 180 graden.