Pie met kip, prei en dragon
Deze hartige taart zit vol met de heerlijke smaken: prei, paddenstoelen, dragon, witte wijn. Een heel fijn recept van Jamie Oliver dat we al jaren maken. Maak hem vegetarisch door de kip te vervangen door stukjes geroosterde knolselderij. Wij waren nog in de Halloween stemming en maakten dit spooky exemplaar, maar je kan hem ook met uitgestoken herfstblaadjes, paddenstoelen of pompoentjes versieren.
Ingrediënten voor een pie van 25cm
Boter en olijfolie om in te bakken
1/2 winterpeen, in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
2 preien, in ringen
2 knoflookteentjes, fijngesneden
250 gram champignons of gemengde paddenstoelen, in stukjes
Een takje tijm
500 gram kippendijen, in stukjes
2 el bloem
1 glas witte wijn
300 ml melk
Zout & peper
6 takjes dragon, de blaadjes fijngesneden
Bladerdeeg
1/2 ei, geklutst
Verwarm een eetlepel boter en een scheutje olijfolie tezamen in een pan met dikke bodem, de Campagnard van Le Creuset is uitermate geschikt. Bak de wortel, bleekselderij, prei, knoflook, champignons, tijm en kip zo'n 15 minuten totdat het geheel wat zachter en lichtgekleurd is. Roer de bloem erdoorheen en bak 2 minuten mee. Voeg de wijn toe, laat even inkoken en voeg dan een 1/2 wijnglas water toe. Roer even en voeg de melk toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel op zacht vuur zachtjes koken totdat de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper en voeg de dragon toe. Nu is de saus klaar en kan je deze laten afkoelen en bewaren in de koelkast totdat je de pie gaat afbakken.
Verwarm de oven voor op 200C. Haal het bladerdeeg uit de koelkast of vriezer. Als je een pakje bladerdeeg met velletjes gebruikt kan je deze op elkaar leggen en met wat bloem uitrollen tot een lap groot genoeg om de pie te bedekken. Leg de deeglap op de pie en stop de randjes een beetje in. Versier met overgebleven bladerdeeg, wij hebben super leuke mini uitsteekvormpjes in de vorm van pompoentjes en paddenstoeltjes.
Bestrijk de taart met ei en zet in de voorverwarmde oven. Bak zo'n 30 minuten totdat het deeg mooi gerezen en goudbruin is. Serveer bijvoorbeeld met doperwtjes.