Frangipane taart met peer en gember
Deze taart zou in een Franse bakkerij niet misstaan. Het vereist een paar stappen, maar is echt de moeite waard. Gebruik fruit van het seizoen, nu peren of appels, 's zomers perziken, kersen of abrikozen.
Ingrediënten voor een taart van 23 cm
Deeg
200 gram bloem
2 el (poeder)suiker
Snufje zout
100 gram roomboter, koud in blokjes
1 ei, losgeklopt
1 tl citroenschil
2 a 3 tl koud water
Vulling
100 gram roomboter, op kamertemperatuur
100 gram kristalsuiker
2 eieren
50 gram bloem
75 gram amandelmeel
Snufje zout
½ tl amandelextract
4 bolletjes stem gember, fijngesneden
2 rijpe peren, geschild, in achten gesneden
Amandelschaafsel
Abrikozenjam, optioneel
Bereiding
Maak het deeg. Meng bloem, suiker en zout. Wrijf de boter erdoorheen tot het op broodkruim lijkt. Meng het ei en de citroenschil erdoor. Voeg zoveel water toe totdat je een mooi, soepel deeg hebt, maar kneed niet te lang. Laat 20 minuten rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de frangipane. Klop de boter en suiker luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Roer de bloem, het amandelmeel, het zout en het amandelextract erdoor.
Rol het deeg uit tot een dikte van ± 3 mm en bekleed een ingevette bakvorm ermee (rechthoekig of 23 cm rond). Verdeel de stukjes stem gember over de bodem en smeer daar de frangipane over uit. Leg de stukken peer erop en strooi het amandelschaafsel eroverheen.
Bak de taart 45-50 minuten tot hij mooi gerezen en goudbruin is. Besmeer met abrikozenjam voor een glanzend laagje of bestrooi met poedersuiker voor een Frans patisserie effect.