Nussecken
Kerst staat om de hoek, dus het is tijd om Kerstkoekjes te bakken. Een echt Duitse traditie die wij heel graag omarmen. Er zijn veel lekkere soorten, zoals Lebkuchen, Linzer koekjes en Vanillekipferl, maar deze Nussecken (notenhoekjes) zijn onze favoriet. Het recept komt van een Duitse vriendin en zij verklapt graag haar geheim: gebruik honing in plaats van suiker voor de bovenlaag.
Voor 20 koekjes
400 gram bloem
Snufje zout
150 gram kristalsuiker
200 gram koude boter, in blokjes
2 el water
250 gram grof gemalen hazelnoten (ongebrand, zonder vel)
125 gram boter
150 gram honing
5 el slagroom
1/2 tl vanille-extract
Snufje kaneel
Voor de hoekjes: 200 gram pure chocolade van goede kwaliteit
Mix de eerste 4 ingrediënten. Voeg het water toe en meng tot een samenhangend deeg. Vet een groot bakblik of bakplaat in met boter. Wij gebruiken een bakplaat van 38 bij 43 cm. Verspreid het deeg over de bodem van de bakplaat, druk het aan met je vingers en zorg dat de laag gelijk verdeeld is. Zet opzij.
Verwarm de overige ingrediënten (behalve de chocolade) in een pannetje op middelhoog vuur. Meng goed en schenk het over de deegbodem.
Zet zo'n 30 minuten in een voorverwarmde oven 170C onder-bovenwarmte. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je er driehoekjes van snijdt.
Smelt 2/3 van de chocolade au-bain-marie. Haal van het vuur en laat 1/3 van de chocolade erin smelten. Doop de hoekjes van de koekjes in chocolade en leg op een bakpapier of silicone bakmat om uit te harden. Als de chocolade is uitgehard kan je de koekjes in een grote koektrommel opstapelen met stukjes bakpapier ertussen. In een goed afgesloten trommel blijven ze zo'n 5 dagen goed.