Klassieke hazenpeper
Als hoofdgerecht deze kerst serveren we een klassieke hazenpeper: een rijke, geurige stoofpot van gemarineerde hazenbouten. Het gerecht is helemaal niet ingewikkeld, maar vraagt wel om tijd en aandacht. Begin daarom het liefst twee dagen van tevoren. De bouten moeten 24 uur marineren, dan maak je de stoof en die smaakt de dag daarna nog lekkerder. Ideaal dus: op de 23e marineren, op de 24e stoven, en op eerste kerstdag serveren!
Ingrediënten voor 4 personen
Marinade
4 hazenbouten van elk ca. 350 gram (wij bestelden de bouten bij Veluws Wild)
1 fles stevige rode wijn
2 uien, in ringen
Halve winterwortel, in blokjes
Paar takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
3 el balsamicoazijn
3 knoflookteentjes
5 jeneverbessen, gekneusd
2 kruidnagels
Zout en peper
Meng de ingrediënten voor de marinade in een grote schaal, leg hier de bouten in en zet afgedekt in de koelkast voor tenminste 24 uur. Draai af en toe de bouten om.
Stoofpot
Zout en peper
Roomboter om in te bakken
250 gram spekblokjes
Scheutje cognac
1 pot (500 ml) wildfond
50 gram boter, plus extra om te bakken
50 gram bloem
250 gram sjalotten, fijngesneden
250 gram kleine witte champignons
200 gram ontbijtkoek
Zeef de marinade in een kom en houd de groenten apart (bewaar ook de marinade). Dep de bouten goed droog en bestrooi met zout en peper. Bak ze in een grote pan in ruim roomboter bruin. Haal uit de pan en bak in dezelfde pan de spekblokjes knapperig. Bak de groenten uit de marinade mee. Blus af met een scheutje cognac. Voeg nu de marinade en het wildfond toe. Breng aan de kook en voeg de bouten toe. Laat zachtjes pruttelen gedurende 3 à 4 uur, tot het hazenvlees van de botten valt.
Haal de bouten uit de pan. Pluk het vlees van de botten als de bouten ietwat zijn afgekoeld.
Breng de saus aan de kook. Meng de boter en de bloem in een bakje en voeg vlokjes hiervan toe aan de saus. Blijf roeren tot de saus begint te binden.
Bak de sjalotten en champignons apart in een koekenpan met wat boter. Voeg deze toe aan de stoof, samen met het vlees. Verkruimel de ontbijtkoek erin. Laat nog zo'n 20-30 minuten pruttelen. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
Laat de stoofpot volledig afkoelen voordat je hem een nacht afgedekt in de koelkast zet. De volgende dag hoef je 'm alleen nog op te warmen en te serveren met bijvoorbeeld aardappelpuree, rode kool met appeltjes, stoofpeertjes of zelfgemaakte appelmoes. Serveer er een lekkere, stevige rode wijn bij.