Gougères (kaassoesjes)
Oh, dit zijn zulke lekkere dingen! Lekker voor bij de borrel, als hapje vooraf of bij de high tea. Voeg aan het beslag toe wat je maar lekker vindt: kerriepoeder, oregano, fijngesneden peterselie, andere soorten kaas.
Ingrediënten voor ongeveer 30 kaassoesjes
100 ml water
100 ml melk
75 gram boter
1/2 tl zout
125 gram bloem
4 eieren
120 gram oude kaas, geraspt
Peper
Verwarm de oven voor op 200C boven- en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe water, melk, boter en zout in een pannetje en laat de boter zachtjes smelten. Breng aan de kook. Haal van het vuur en voeg de bloem toe. Roer het mengsel met een houten lepel door en zet de pan terug op middelhoge warmte. Blijf zo'n 2-3 minuten goed roeren, totdat het deeg een bal vormt en een sissend geluid maakt.
Doe het deeg in een kom en laat het een beetje afkoelen. Voeg een voor een de eieren toe en mix na elk ei goed door, zodat elk ei helemaal wordt opgenomen voordat je het volgende toevoegt. Roer dan de geraspte kaas en versgemalen zwarte peper door het beslag.
Smeer een beetje beslag onder de hoekjes van het bakpapier. Zo 'plak' je het bakpapier aan de bakplaat vast wat de volgende stap makkelijker maakt. Doe het beslag in een spuitzak en spuit bolletjes ter grootte van een ongepelde walnoot. Bak ze in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze direct.
Het basisrecept voor soesjes is van Rutger Bakt.