Brownies met tahini en helva
Sinds we dit recept hebben ontdekt, maken we nooit meer gewone brownies. Deze variant is echt een delicatesse dankzij de toevoeging van stukjes helva – een Arabische zoetigheid op basis van sesampasta (tahini). De mooie swirls van tahini bovenop geven de brownies een nootachtige smaak en tillen ze naar een hoger niveau. Bovendien worden ze alleen maar lekkerder en fudgier naarmate ze langer staan. Op dag twee en drie zijn ze ronduit goddelijk – ze smelten gewoon in je mond! De speciale ingrediënten, zoals helva en tahini, vind je bij de Turkse winkel.
Ingrediënten voor ongeveer 16 brownies
250 gram ongezouten boter, in blokjes, plus extra om in te vetten
250 gram pure chocolade (70% cacaogehalte), in stukjes gebroken
4 grote eieren
240 gram fijne kristalsuiker
120 gram bloem
30 gram cacaopoeder (gebruikt bij voorkeur een gealkaliseerde variant, ook wel Dutch processed genoemd)
Snufje zout
200 gram helva, in stukken van 2 cm gebroken
80 gram tahini
Verwarm de oven voor op 200C boven- en onderwarmte. Beboter een rechthoekige of vierkante bakvorm van ongeveer 20x30 cm en bedek de bodem met bakpapier.
Smelt de boter en de chocolade au-bain-marie tot je een dikke, glanzende saus hebt. Zet opzij en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe de eieren en de suiker in een grote kom en klop ze totdat je een 8 kan maken in het beslag met de garde. Dit duurt ongeveer 3 minuten met een elektrische mixer. Schenk voorzichtig het chocolademengsel erbij en spatel het er voorzichtig door – werk het beslag niet te veel door.
Zeef de bloem, cacao en het zout in een kom en schep dit vervolgens voorzichtig door het chocolademengsel. Zorg ervoor dat je het beslag luchtig blijft. Schep tot slot de stukjes helva erdoor. Giet het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
Verdeel vervolgens kleine lepeltjes tahin over het beslag (ongeveer 12 hoopjes) en gebruik een satéprikker om ze erdoor te swirlen, zodat er een mooi gemarmerd effect ontstaat. Zorg dat je de marmering doortrekt tot aan de randen van de vorm.
Bak de brownies ongeveer 23 minuten, tot het midden nog licht wiebelt en de binnenkant lekker smeuïg is – ze kunnen al klaar zijn tussen de 22 en 25 minuten. Gebruik je een bakvorm van 30 x 20 cm, verkort de baktijd dan met een paar minuten. De brownies lijken misschien wat ondergebakken als ze uit de oven komen, maar ze worden steviger tijdens het afkoelen.
Wil je ze lauwwarm en lekker gooey serveren, laat ze dan ongeveer 30 minuten rusten voordat je ze in 16 stukjes snijdt. Wil je ze liever op kamertemperatuur serveren, laat ze dan volledig afkoelen.
Het recept komt uit het kookboek Sweet van Ottolenghi en Helen Goh.