Gevulde speculaas

Deze heerlijke Sinterklaaskoek maak je het allerlekkerste zelf. Wij gebruiken altijd de speculaasmix van de Korenmolen in Laren en maken het amandelspijs zelf. Heel gemakkelijk én super lekker met een beetje citroenschil.

Ingrediënten voor een koek van 23 cm
1 zakje speculaasmix van de Korenmolen in Laren, die is bijzonder lekker. 
Of maak het deeg zelf:
125 gram boter, op kamertemperatuur
125 gram bruine basterdsuiker
250 gram bloem
25 ml melk
2¼ el speculaaskruiden
Snufje zout
1/2 tl baking soda

Amandelspijs
200 gram blanke amandelen
200 gram suiker
Rasp van een halve citroen
Snufje zout
1/2 tl amandelextract (optioneel)
Extra: hele amandelen om te garneren

Bereiding

Als je het speculaas deeg zelf maakt, mix dan alle ingrediënten voor het deeg in een kom tot een geheel. Laat 1 uur in de koelkast rusten. Maak ondertussen het amandelspijs door de amandelen, suiker, snufje zout en citroenrasp in een keukenmachine met hakmessen (of gebruik de Bamix) fijn te malen. Voeg het ei en het amandelextract toe en mix totdat je een samenhangend geheel hebt.

Verwarm de oven voor op 180C en vet een ronde bakvorm van 23cm in (vierkant kan ook natuurlijk). Neem 2/3 van het deeg en rol deze uit om de bodem en zijkanten tot de helft van de bakvorm te bedekken. Verdeel het spijs over de bodem. Rol de rest van het deeg uit en leg deze op de spijs. Stop de randjes een beetje in. Maak een mooi patroon van amandelen op de bovenkant en bestrijk met wat losgeklopt ei. Zet in de oven en bak 30-35 minuten.