Fritto misto met knoflook-citroen mayonaise
Fritto misto ken je wel van vakanties in Italië, Spanje en Griekenland. Calamari, garnalen, sardientjes en verse ansjovis worden door een beslagje gehaald, gefrituurd en gedoopt in knoflook mayonaise. Wij bedachten een versie met groene asperges die helemaal bij het seizoen aansluit. Het leuke aan dit recept is dat je elke groente kan gebruiken die in het seizoen is: in de zomer courgettes, in de winter wortel en aardappel. Een heerlijk hapje voor bij de borrel.
Ingrediënten voor 4 personen
1 bosje groene asperges, de houtige uiteinden eraf en doormidden gesneden
1 el. bloem, vermengd met zout en peper
Zonnebloemolie om in te frituren, 1 liter
Voor het beslag
150 gram bloem
1 eetlepel olijfolie
Een flinke snuf zout en peper
150 ml melk
150 ml water
1 ei, losgeklopt
Voor de citroen-knoflook mayonaise
5 eetlepels mayonaise (wij gebruiken altijd Calvé mayonaise)
1 knoflookteentje, fijngehakt
Sap van een halve citroen
Zout en peper
Schep de mayonaise in een mooi kommetje. Verwarm een scheutje olijfolie in een klein pannetje en gaar de knoflook heel zachtjes op laag vuur. Voeg dit bij de mayonaise tezamen met het citroensap, zout en peper. Zet opzij.
Verwarm de zonnebloemolie in een frituurpan of pan met dikke bodem. Een gietijzeren Creuset pan is uitermate geschikt hiervoor.
Maak het beslag door de bloem met de olijfolie en een snuf zout en peper te vermengen. Giet melk, water en het losgeklopte ei erbij en klop met een garde tot een egaal beslag.
Bestuif de asperges met bloem en klop het overtollige bloem af voordat je ze door het beslag haalt. Frituur in porties 2-3 minuten in de hete olie tot ze goudgeel zijn. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er een paar korreltjes grof zeezout overheen.
Serveer direct met de knoflook-citroenmayonaise.