Ingestorte chocoladetaart

Chocolade, slagroom en rood fruit zijn natuurlijk een goddelijke combinatie en perfect als afsluiter van een romantisch Valentijnsdiner. Deze taart zonder bloem is heerlijk luchtig en soufflé-achtig. De taart dankt zijn naam aan het moment dat je hem uit de oven haalt en hem dan – met opzet – laat vallen, zodat het midden van de cake instort.

Ingrediënten voor een taart van 20 cm
150 gram boter
250 gram pure chocolade (70%)
1 tl. vanille-extract
100 ml koude sterke koffie
180 gram suiker
Snufje zout
4 eieren, gescheiden
200 ml slagroom
Poedersuiker
Rood fruit of een coulis van rood fruit

Vet een ronde bakvorm van 20cm in met boter en bedek de bodem en de zijkanten met bakpapier. Het bakpapier moet boven de rand uitsteken. Verwarm de oven voor op 180C boven- en onderwarmte.

Smelt de boter en chocolade au-bain-marie. Schenk in een beslagkom en mix de vanille, koffie, suiker en het zout erdoorheen. Laat het beslag 10 minuten staan. 

Klop ondertussen de eiwitten tot stijve pieken en zet opzij. Mix de eidooiers een voor een door het chocolademengsel tot je een mooi geheel hebt. Roer 1/3e van de eiwitten door het mengsel. Spatel de rest van het eiwit erdoor, waarbij je zoveel mogelijk lucht in het cakebeslag houdt. 

Giet het beslag in de vorm en bak de taart 30-40 minuten tot het gerezen is als een soufflé; het midden mag nog wiebelig zijn, maar de zijkanten moeten gaar zijn.

Nu komt de truc: haal de cake uit de oven, til hem op in de vorm en laat hem vanaf een hoogte van 5 cm op je aanrecht vallen. Hierdoor zal het midden van de cake tijdens het afkoelen gelijkmatig inzakken en ontstaat de perfecte 'kom' vorm voor de slagroom en bessen. Laat de cake volledig afkoelen in de vorm en zet hem vervolgens in de koelkast voor een stevigere, fudge-achtige textuur, of bewaar hem op kamertemperatuur voor een kleverige, zachte binnenkant.

Als je klaar bent om te serveren, klop je de slagroom met de poedersuiker licht en luchtig. Schep de slagroom in het midden van de taart, stapel de bessen erop of schenk de coulis erover en bestuif eventueel met een beetje extra poedersuiker. 

Het recept is gebaseerd op een recept uit het kookboek Tafel voor Twee van Bre Audrey Graham.