De allerlekkerste crumble
Warm fruit onder een knapperige kruimellaag, met daartussen een laag waar fruit en deeg samensmelten tot één. Een makkelijker én lekkerder dessert is er bijna niet. Wij maakten er zelf roomijs bij, verrukkelijk!
Ingrediënten voor 6-8 personen
Fruit naar keuze: appels en peren zijn een lekkere combinatie, maar appels en bosbessen of rabarber is ook heel lekker. Gebruik wat er in het seizoen is en wat je zelf lekker vindt.
Als je appels en peren gebruikt:
4 grote appels en 3 peren, geschild en in blokjes
2 el. suiker
1 el. maizena
Snufje zout
Crumble topping
230 gram bloem
1,5 tl. bakpoeder
Snufje zout
170 gram koude boter, in blokjes van 1 cm
70 gram kristalsuiker
50 gram rietsuiker
Maak eerst de crumble. Roer de bloem, bakpoeder en het zout door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf met je vingers tot de boter grof vermengd is en er nog stukjes ter grootte van een cent over zijn. Vermeng het niet helemaal tot 'zand'. Roer de suikers erdoor en zet het mengsel 20 minuten in de vriezer.
Maak ondertussen de vulling. Vermeng het fruit met suiker, maizena en zout. Zet apart.
Haal het deegmengsel uit de vriezer en 'hark' er met een vork ongeveer 3 eetlepels koud water doorheen, zodat het mengsel samenhang krijgt. Het mag (natuurlijk) kruimelig blijven, maar je wil ook stukken deeg die aan elkaar plakken.
Vet een ovenschaal in met wat boter, schep het fruit erin en verdeel de kruimellaag eroverheen. Bak 35-40 minuten in een oven van 180C graden boven- en onderwarmte. Serveer de crumble warm, maar niet heet. Heerlijk met (zelfgemaakt) ijs of met een schep geklopte slagroom.