Siciliaanse Caponata
Er zijn veel verschillende versies van dit zoet-zure gerecht, maar dit is onze favoriet. Heerlijk als bijgerecht bij vis of vlees van de BBQ, op bruschetta of bij burrata. Bij voorkeur maak je hem een dagje eerder, dan smaakt 'ie nog lekkerder.
Ingrediënten voor 6 personen
1 grote aubergine, in blokjes
1 grote courgette, in blokjes
2 zoete punt paprika's, in stukjes
1 ui, in halve maantjes
1 el tomatenpuree
50 gram kappertjes
50 gram olijven, zonder pit
50 gram rozijnen
1 tl suiker
Scheutje rode wijnazijn
Bosje peterselie, fijngehakt
Paar takjes basilicum, fijngehakt
20 gram pijnboompitten
Bereiding
Verhit een laagje zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Frituur de aubergine, courgette en punt paprika's in delen. Laat uitlekken.
Bak de ui zachtjes in de overgebleven olie (of voeg extra olijfolie toe) totdat ze zacht en gekleurd zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Doe de kappertjes, olijven, rozijnen en een scheutje water erbij om een saus te creëren. Maak een kuiltje in het midden voor de suiker en rode wijnazijn. Roer en proef of je de juiste zoet-zuur balans hebt gevonden. Zo niet, voeg nog een beetje suiker of rode wijnazijn toe.
Haal van het vuur en schep de groenten, peterselie en basilicum erdoor. Serveer met geroosterde pijnboompitten.