Aspergetaart met ricotta

Witte asperges zijn er nu in overvloed, maar wij vielen voor dit heerlijke en makkelijke recept uit The Farm Table van Julius Roberts met groene asperges. Net even wat frisser en smakelijker, zeker in deze magische combi met ricotta en verse kruiden.

Ingrediënten voor 4 personen
250 gram ricotta
50 gram pittige zachte geitenkaas of Parmezaan, wij gebruikten een bolletje geitenkaas van het Olijvenhuis
Bosje munt (ongeveer 20 gram), blaadjes fijngesneden
Bosje bieslook (ongeveer 20 gram), fijngesneden
1 citroen
1 groot vel kant-en-klaar rechthoekig bladerdeeg
1-2 bundels groene asperges, de houtige onderkant verwijderd
Olijfolie
1 ei, losgeklopt

Meng de ricotta met de geitenkaas in een kom, tezamen met de fijngesneden kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Rasp een hele citroen erboven en het sap van een halve citroen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol de plak bladerdeeg hier op uit. Maak met een mes een inkeping in het bladerdeeg (niet helemaal doorsnijden) op ca 3/4 cm van de rand rondom. De zijkanten kunnen dan mooi omhoog komen.

Beleg nu het middengedeelte met het ricottamengsel en laat de randen vrij. Leg de groene asperges erop. Besprenkel met olijfolie en strooi er wat grof zout over. Kwast de rand in met het losgeklopte ei. Zet 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Haal uit de oven en besprenkel met wat citroensap en wat overgebleven kruiden. Serveer direct met een frisse salade.