Zomerse rillettes van gerookte makreel

Rillettes is een soort paté, maar dan nog wat smeuïger. Deze versie met gerookte makreel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens supergezond door de grote hoeveelheid Omega-3.

Bereiding:

Maak geklaarde boter: smelt de roomboter in de pan en laat afkoelen. Verwijder nu de witte vlokjes (eiwitten) die bovenop drijven en gebruik ook niet de witte massa die bij het uitschenken overblijft.Wrijf de makreel fijn op een plank. Niet pureren in de keukenmachine, want juist de vezels vormen de rillettes. Vermeng dit met 2/3 van de boter, het citroensap, cayennepeper en zout/peper naar smaak. Doe in een vorm, het liefst smal en hoog als een patévorm, en schenk hierover heen de resterende boter. Dit gaat uitharden en zorgt ervoor dat de rillettes langer goed blijft. Koel voor zeker 3 uur in de koelkast. Serveer met desem- of stokbrood.

INGREDIËNTEN:

  • 300 gr. makreelfilet of 1 schoongemaakte makreel

  • 150 gram roomboter

  • peper en zout

  • 2 el citroensap

  • Mespuntje cayennepeper