Langzaam gegaarde lamsbout
Slowcooken is al een tijdje in opmars: gedurende een lange tijd op lage temperatuur garen. Je maakt hierdoor de heerlijkste gerechten, terwijl je zelf gewoon even andere dingen gaat doen. Een fijne paaswandeling bijvoorbeeld.
Bereiding:
Meng de tijm, rozemarijn, knoflook met de olijfolie en voeg hier wat zout en peper aan toe. Wrijf de bout hier mee in.
Leg het vlees op het rooster in de oven (zet er dan een bakje voor het lekken onder) of neem een braadslede met rooster. Stel de oven in op 80 graden (niet hoger!) en laat het lamsvlees in ongeveer 4 uur op lage temperatuur garen. De kerntemperatuur moet 60 tot 65 graden zijn, mooi rosé. Maak hierbij een lekkere lamsjus, door de lamsfond in te koken met het sjalotje en de kruiden. Serveer met gestoomde lentegroenten als erwtjes, tuinboontjes, worteltjes, groene asperges enz.
INGREDIËNTEN:
(voor 4 personen)
Ingrediënten voor 4 personen
Lamsbout zonder been van ca. 650 gram
1 el rozemarijn en 1 el tijm fijngesneden
2 tenen knoflook fijngesneden
2 el olijfolie
peper en zout
Voor de lamsjus:
0,5 liter goede lamsfond
2 laurierblaadjes, jeneverbessen
1 sjalotje gesnipperd