De lekkerste bijgerechten voor bij de BBQ
Wat er op de BBQ gaat spreekt vaak wel voor zich, maar wat serveer je bij al dat gegrilde vlees of bij een stuk vis? Wij weten wel raad! We hebben de lekkerste bijgerechten voor je op een rijtje gezet. Denk aan bonensalade met fetacrème, gegrilde courgettes met basilicum of een lichte aardappelsalade. Ook fijn: deze bijgerechten zijn allemaal goed voor te bereiden, sommige zelfs al een dag van te voren.
Romige frisse aardappelsalade
Een goede aardappelsalade koop je niet kant-en-klaar, maar maak je natuurlijk zelf! Lekkere bij gegrilde vis of worstjes.
Ingrediënten voor 6 personen
800 gram aardappelen (Roseval, Doré, krieltjes)
6 augurkjes, in stukjes gesneden
1 appel, geschild en in blokjes
2 bosuitjes, fijngesneden
1 el kappertjes
Dressing:
5 el mayonaise
2 el yoghurt
1 tl mosterd
Zout en peper
Dille, peterselie en bieslook, fijngehakt
Bereiding
Kook de aardappelen gaar maar niet te zacht. Laat beetje afkoelen en snijd in blokjes. Roer hier de augurkjes, appel, bosui en kappertjes doorheen.
Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te roeren en voeg naar smaak zout en peper toe. Het lekkerste roer je deze dressing door de lauwwarme salade heen.
Zet afgedekt weg in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Strooi er bij het opdienen fijngehakte dille, peterselie en bieslook overheen.
Romige frisse aardappelsalade
Salade met watermeloen, feta en munt
Hoogzomer zijn de watermeloenen op z'n lekkerst. Ze hebben alle tijd gehad om zich vol te zuigen met zon, en hoe meer zon, hoe zoeter. In combinatie met de zoute feta en frisse munt, heerlijk!
Ingrediënten voor 4 personen
1 kleine watermeloen, het vruchtvlees in blokjes
1 pakje feta, in blokjes
1/2 komkommer, in blokjes
Olijfolie
Rode wijnazijn
Zout & peper
Een paar takjes munt, de blaadjes fijngesneden
Bereiding
Leg de blokjes watermeloen, feta en komkommer in een mooie schaal. Voeg een flinke scheut olijfolie en een scheutje rode wijnazijn. Schep door elkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe en strooi de munt erover. Schep nog eens om en serveer. Wij serveren hem in deze prachtige melamine schaal.
Salade met watermeloen, feta en munt
Siciliaanse caponata
Er zijn veel verschillende versies van dit zoet-zure gerecht, maar dit is onze favoriet. Heerlijk als bijgerecht bij vis of vlees van de BBQ, op bruschetta of bij burrata. Bij voorkeur maak je hem een dagje eerder, dan smaakt 'ie nog lekkerder.
Ingrediënten voor 6 personen
1 grote aubergine, in blokjes
1 grote courgette, in blokjes
2 zoete punt paprika's, in stukjes
1 ui, in halve maantjes
1 el tomatenpuree
50 gram kappertjes
50 gram olijven, zonder pit
50 gram rozijnen
1 tl suiker
Scheutje rode wijnazijn
Bosje peterselie, fijngehakt
Paar takjes basilicum, fijngehakt
20 gram pijnboompitten
Bereiding
Verhit een laagje zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Frituur de aubergine, courgette en punt paprika's in delen. Laat uitlekken.
Bak de ui zachtjes in de overgebleven olie (of voeg extra olijfolie toe) totdat ze zacht en gekleurd zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Doe de kappertjes, olijven, rozijnen en een scheutje water erbij om een saus te creëren. Maak een kuiltje in het midden voor de suiker en rode wijnazijn. Roer en proef of je de juiste zoet-zuur balans hebt gevonden. Zo niet, voeg nog een beetje suiker of rode wijnazijn toe.
Haal van het vuur en schep de groenten, peterselie en basilicum erdoor. Serveer met geroosterde pijnboompitten.
Siciliaanse caponata
Bonensalade met fetacrème en munt
Alle ingrediënten in deze salade zijn volmaakt voor een zomerse dag. Fris door de citroen en munt, maar ook lekker pittig door de fetacrème. Echt een recept om te bewaren! Geïnspireerd op een recept uit het boek ‘Briljante Bonen’.
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr cannellinibonen (uitgelekt)
150 gram feta
150 gram Griekse yoghurt
Zout en peper
Olijfolie om te bakken
2 courgettes in schijfjes van 1cm
5 bosuien, in dunne ringen
1/2 citroen, rasp en sap
40 gram munt (blaadjes grof gesneden)
3 el extra vergine olijfolie
Bereiding
Maal in een keukenmachine of blender de feta met de yoghurt tot en gladde crème. Breng op smaak met zout en peper en zet weg.
Grill de courgette plakjes in een (grill)pan of pan. Ze moeten mooi bruin kleuren, dus leg ze niet over elkaar. Meng in een kom de bosuien met de citroenrasp en het sap en de munt. Voeg hieraan de courgette en de bonen toe en meng alles goed door elkaar en proef op smaak. Zet koel weg zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Verdeel nu de feta crème over het midden van een platte schaal en strijk glad.
Verdeel het bonen mengsel eroverheen en garneer met wat blaadjes munt. Druppel er nog wat olijfolie overheen.
Bonensalade met fetacrème en munt
Gegrilde zucchini met kruiden en knoflook
Dit verrukkelijke zomerse gerecht is heel goed voor te bereiden en wordt eigenlijk steeds lekkerder naarmate de smaken langer kunnen intrekken. Ook lekker op bruschetta.
Ingrediënten voor 4 personen
2 courgettes, in dunne plakjes
Een flinke scheut goede olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
Een handvol basilicum, fijngesneden
Een handvol peterselie, fijngesneden
1 tl gedroogde oregano
Een kneepje citroensap
Zout en peper naar smaak
Bereiding
Gril de courgette plakjes in delen tot ze aan beide kanten goudbruin gekleurd zijn. Laat ze op een keukenpapier afkoelen. Meng de olijfolie met de knoflook, basilicum, peterselie, oregano en wat citroensap. Schep de courgette erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast, zo trekken de smaken lekker in.
Gegrilde zucchini met kruiden en knoflook
Salade met burrata en nectarine
Met warm weer is deze salade alles wat je wilt! De lekker romige burrata past perfect bij de fris sappige nectarines (of perziken). Echt een fijne combinatie van zoet en hartig. Eenvoudig, maar overheerlijk. Koop alles wel van goede kwaliteit, dan is deze salade een delicatesse. Wij hebben uiteraard de heerlijkste olijfolie en balsamico-azijn.
Ingrediënten voor 8 personen
1 grote burrata
4 rijpe nectarines in parten gesneden
2 el goede olijfolie
1 el goede Balsamico-azijn uit Modena (bijv. Due Vittorie)
Zout en peper
Verse basilicum
Bereiding
Optioneel: Je kan ervoor kiezen om de nectarines eerst te grillen. Hussel de parten dan eerst door wat olijfolie voordat je ze op een hete grill legt. Grill ze aan beide kanten totdat je donkere grill strepen ziet ontstaan. Door het grillen krijgt het gerecht nóg meer smaak.
Verdeel de schijfjes nectarine in een schaal en ‘breek’ hier de burrata bovenop. Besprenkel met de olijfolie en druppel de balsamico er overheen.
Breng op smaak met zeezout en grove zwarte peper en garneer rijkelijk met fijngesneden basilicum. Lekker met een vers gebakken stokbrood.
Salade met burrata en nectarine
Coleslaw
Deze salade staat in een mum van tijd op tafel, mits je een goede mandoline hebt. Met een mandoline snijd je de kolen super snel fijn. Lekker als bijgerecht bij viskoekjes, hamburgers of shoarma.
Ingrediënten voor 4 personen
1/2 rode kool, fijngesneden
1/2 witte kool, fijngesneden
1 winterpeen, grof geraspt
1 appel, geraspt (met schil en al)
5 el mayonaise
2 el yoghurt
2 el appelcider azijn
1 el Dijon mosterd
Zout en peper
Bereiding
Doe de fijngesneden kolen, geraspte wortel en appel in een grote schaal. Vermeng de mayonaise, yoghurt, appelcider azijn, Dijon mosterd, zout en peper. Meng het geheel door elkaar en serveer hem bijvoorbeeld in deze mooie schaal van Emma Bridgewater.
Coleslaw