Pittige pompoensoep met kokos

Pompoenen kunnen nogal flauw smaken, maar door de toevoeging van kruiden, kokosmelk, chili peper, citroengras heb je echt een goddelijke soep. Gebruik bij voorkeur een fles- of hokkaido pompoen en bak eventueel nog wat paddenstoelen met een scheutje sojasaus voor bovenop. 

Ingrediënten voor 4 personen

1 rode chilipeper, fijngehakt, zonder pitjes
1 teentje knoflook, gehakt
Een flink stuk gemberwortel, geschild
1 tl vijfkruidenpoeder
1 tl gemalen komijn

1 ui, in stukjes

1 el tomatenpuree
Een grote flessenpompoen of hokkaido pompoen, ca. 500 gram
300 ml kippen- of groentebouillon
400 ml kokosmelk
Stengel citroengras
Paar limoenblaadjes
Limoensap en koriander

Bereiding

Doe de eerste vijf ingrediënten in een vijzel of keukenmachine en maal tot pulp. Bak dit mengsel samen met de ui een minuut of 10 zachtjes aan in wat olijfolie. Gebruik een pan met dikke bodem, ideaal is natuurlijk zo'n gietijzeren pan van Le Creuset. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en bak even mee.

Snijd de pompoen in stukken van 5 cm en voeg deze samen met de bouillon bij het ui-mengsel. Voeg hieraan toe een stengel citroengras en een paar limoenblaadjes. Roer goed door en laat de soep nu koken met het deksel van de pan. Als de pompoen zacht is, kan de citroengras en de limoenblaadjes eruit en pureer je 'm tot een gladde soep. Wij gebruiken hiervoor de beste staafmixer: de Bamix. Voeg de kokosmelk toe, warm goed door en garneer met koriander en voeg naar wens wat limoensap toe.