Gevulde boterkoek met abrikozen en gember
Deze combinatie is gewoon hemels! Maak ‘m in een harten bakvorm en het is meteen een koek om je Valentijn mee te verleiden.
Bereiding:
Schep de bloem, de basterdsuiker en een snuf zout in een kom door elkaar. Snijd de boter in stukken, schep ze door het bloemmengsel en snijd ze met twee messen in kleine stukjes. Kneed alles met een koele hand tot een samenhangende deegbal. Dit gaat ook gemakkelijk in de keukenmachine. Snijd de abrikozen fijn en meng ze in een kom met de amandelen en de gembersiroop.
Druk de helft van het deeg uit in een boterkoekvorm en verdeel het abrikozenmengsel erover. Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap ter grootte van de vorm en leg deze op de abrikozenvulling. Druk de randen goed aan.
Trek met de botte kant van een mes een ruitpatroon in het deeg en bestrijk het deeg met melk. Bak de boterkoek in de oven (175 graden) in ca. 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Laat de boterkoek in de vorm afkoelen en snijd de koek vlak voor het serveren in puntjes.
INGREDIËNTEN:
(voor 8 personen)
250 gram bloem
175 gram witte basterdsuiker
zout
225 gram koude boter
100 gram gewelde gedroogde abrikozen
50 gram geschaafde amandelen
2 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel melk